Loont het om gebruikte tweedehands banden te kopen?

Dat is volledig afhankelijk van waar u de banden voor gaat gebruiken, wat voor soort banden u koopt en wat u er voor betaalt. Eén ding is zeker: als u tweedehands banden koopt, ben u goedkoper uit dan dat u nieuwe banden koopt. Of het voor u ook over een langere periode voordeliger is, moet u voor uzelf goed inschatten. Maar met een beperkt budget, of een korte periode van gebruik, is het vaak erg interessant om deze optie te bekijken.

 

Waar moet ik op letten bij tweedehands banden?

De eerste en belangrijkste indicator van de kwaliteit van de banden is het profiel. De wettelijk verplichte minimale profieldikte in Europa is 1,6mm. Bij winterbanden wordt geadviseerd om niet met banden met een profiel dunner dan 4mm de weg op te gaan. Koop daarom nooit banden die in de buurt van deze diktes zitten. Een simpel rekensommetje: als u 40.000 kilometer rijdt, dan verslijten de banden ongeveer 2,5mm, afhankelijk natuurlijk van de externe omstandigheden. Neem dit aantal mee in uw rekensom.

 

Beschadigingen

Het is verstandig om de banden niet alleen te controleren op de dikte van het profiel, maar ook op beschadigen. Kijk goed of de band en de hieldraad niet vervormd zijn en zoek grondig naar barstjes en scheurtjes. Als de banden maar een klein beetje vervormd zijn, een scheurtje hebben of veel barstjes vertonen, dan is het advies deze banden niet aan te schaffen. De kans dat u de banden maar kort kunt gebruiken of dat u in onveilige situaties terecht komt is dan namelijk groot.

 

Leeftijd

Ook als banden er op het oog nog goed uitzien, kan het verstandig zijn om deze banden niet aan te schaffen. Dat heeft te maken met de leeftijd. Banden van meer dan tien jaar of ouder zijn eigenlijk te oud om nog mee de weg op te gaan. Het rubber is bij deze banden vaak te veel aangetast, en dat kan leiden tot minder grip en dus gevaarlijke situaties. Controleer daarom voordat u uw tweedehands banden aanschaft de leeftijd van deze banden. U vindt de productiedatum van deze banden vaak op de zijkant van de banden.

 

De juiste maat

Als u zelf tweedehands banden aanschaft, dan moet u zelf ook goed controleren of u de goede maat koop. Uw bandenmaat vindt u op de zijkant van uw banden. Raadpleeg bij twijfel over de goede maat een specialist of zoek op internet op of de banden geschikt zijn voor de velgen van uw  auto.

 

Maak een rekensommetje!

U kunt de vraag of tweedehands banden aanschaffen voor u aantrekkelijk is maar op één manier echt beantwoorden: met een rekensommetje. Reken uit wat u per jaar kwijt bent bij het kopen van nieuwe banden, daarbij rekening houdend met de slijtage, en zet dat af tegen de prijs van de tweedehands banden en de verwachte houdbaarheidsdatum van deze banden. U kunt dan zelf het beste bepalen of het u voldoende voordeel oplevert. Maar hou altijd in het achterhoofd: nieuwe banden zijn altijd veiliger. Ga dus bij een te klein voordeel altijd voor nieuwe banden.

Geplaatst in Veelgestelde vragen en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *