Waarom zou je overschakelen op winterbanden?

Daar is maar een simpel antwoord op: veiligheid, zowel die van uzelf als die van anderen. Met winterbanden onder uw auto, heeft u in winterse omstandigheden veel meer grip met uw auto. Dit resulteert in een betere controle – u gaat minder snel slippen – en een veel kortere remweg.  Op een besneeuwd wegdek kan het verschil de remweg van een auto met zomerbanden in vergelijking tot eentje met winterbanden soms wel het dubbele zijn. U hoeft geen expert te zijn om  te kunnen concluderen dat dat ongelukken scheelt.

 

Lage temperatuur

Toch is het niet alleen sneeuw waarin winterbanden beter presteren dan normale banden. Zodra het kouder wordt dan zeven graden, bent u beter af met winterbanden. Ook als het droog of slechts een klein beetje nat is. De dikkere groeven en de samenstelling van het rubber van winterbanden zorgen ervoor dat uw auto in deze omstandigheden beter contact houdt met het wegdek, dat – zoals gezegd – een korte remweg oplevert. Nogmaals: winterbanden zijn dan een stuk veiliger.

 

België

In België is het nog niet verplicht om in de winter winterbanden onder uw auto hebben. Maar zeker met de extreme winters van de afgelopen jaren en de omstandigheden in bijvoorbeeld de Ardennen in gedachte, zijn winterbanden ook in ons land geen overbodige luxe. Met winterbanden onder uw auto gaat u met een zekerder gevoel de weg op. En realiseer u: in België is het in de winter al heel snel kouder dan zeven graden. Zeker als de zon onder is.

 

Europa

Een andere reden om winterbanden onder uw auto te monteren is dat het in bijna twintig landen in Europa verplicht is om in de winter met deze banden te rijden. Denk aan onder andere Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, maar ook Luxemburg en Frankrijk. Mocht u in de winter met uw auto de grens over gaan en u heeft alleen zomerbanden, dan bent u dus strafbaar. Alleen voor deze (korte) buitenlandse tripjes winterbanden aanschaffen voelt als overdreven. En dat is het misschien ook. Monteer daarom standaard vanaf het begin van de winter winterbanden onder uw auto. Hoeft u ook niet meer na te denken als u op vakantie gaat.

 

Kost het gebruik van winterbanden veel extra geld?

Door het gebruik van winterbanden gaan de zomerbanden twee keer zo lang mee. Aan het einde van de rit kost het gebruik van winterbanden u dus amper extra geld. Zorg er wel voor dat u de winterbanden op tijd terug wisselt. In warme omstandigheden slijten deze banden namelijk een stuk harder. Als u de winterbanden in eigen beheer opslaat, zorg er dan voor dat dit goed gebeurt, want slechte opslag kan de levensduur van de banden negatief beïnvloeden. Het beste is om de banden om de velg op te slaan en ze aan de velg op te hangen. Als u de banden op de velg opstapelt, zorg er dan voor dat u ze eens in de vier weken van plek laat wisselen. Anders gaan de banden vervormen.

Geplaatst in Veelgestelde vragen en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *