Autorijden doe je nooit compleet zonder risico, zelfs bij mooi weer. Des te gevaarlijker wordt het gedurende de winter. Sneeuw en ijs maken het wegdek verraderlijk glad, waardoor je gemakkelijk de controle over het stuur kwijt bent. Door het gebruik van winterbanden verminder je het risico op ongevallen en heb je meer grip op de weg, en meer controle over de auto. Elk jaar worden er winterbanden onder miljoenen auto’s gezet.
Een winterband is een autoband die gemaakt wordt van een zachter materiaal dan normale banden. Dit zorgt er namelijk voor dat de banden meer grip op de weg krijgen. Het profiel van winterbanden is ruwer en heeft meer lamellen, waardoor bij het remmen de auto beter kan worden gecontroleerd. Het gebruik van winterbanden is nogal verschillend in Europa. In landen zoals Duitsland en Oostenrijk, waar veel berggebied is en waar het vaker en regelmatiger sneeuwt, is het gebruik van winterbanden verplicht. In België en Nederland daarentegen is het niet verplicht, en zijn de banden die worden verkocht vaak ook alleen voor modder en sneeuw, en niet volwaardig erkend als winterbanden. Je moet dus goed opletten bij de aanschaf, of wanneer ze eronder worden gezet, dat het echte winterbanden zijn, als je naar echte sneeuwgebieden rijdt.
Dus als je richting een winters gebied rijd, kun je het allerbeste winterbanden onder je auto zetten. Als je gewoon in België blijft, maar het wel winters weer is, kun je ervoor kiezen om volwaardige winterbanden te nemen, of zogenaamde M&S banden. Je kunt via het internet informeren waar je in de buurt winterbanden kunt kopen. Je kunt er namelijk voor kiezen om de banden gewoon te kopen en ze zelf onder je auto te zetten, maar je kunt ook naar de garage rijden, waar ze eronder worden gezet. Zo weet je gelijk dat alles goed gebeurt en ben je verzekerd van je eigen veiligheid op de weg.
Er bestaan uiteraard, net als bij zoveel andere producten, ook verschillende merken winterbanden. Zo is er bijvoorbeeld het bekende Dunlop. De technieken van het bedrijf en de jarenlange ervaring maken dat mensen vaak vertrouwen op dit merk. Het heeft een goede naam, en beter iets meer uitgeven voor goede kwaliteit, dan erachter komen dat de winterbanden niet goed zijn terwijl je door de sneeuw rijd. Afhankelijk van het merk en de kwaliteit van je winterbanden ben je zo’n €200 tot €700 kwijt.
Informeer je dus ruim van te voren goed over de winterbanden die je wilt gaan aanschaffen, en of het überhaupt wel nodig is. Als je naar het buitenland gaat, is het erg belangrijk om even na te gaan of het verplicht is om volwaardige winterbanden onder je auto te hebben. Op het internet vind je verschillende aanbieders die allemaal een breed assortiment aan winterbanden aanbieden. Als je er zelf geen verstand van hebt, kun je bijvoorbeeld altijd een familielid of een kennis om raad en hulp vragen bij het uitkiezen en de aanschaf.