Wat moet ik doen met mijn versleten banden?

Zo snel mogelijk vervangen! Uw gedemonteerde banden kunt u het beste op laten halen door of brengen naar een autobandenrecyclebedrijf. Zo’n bedrijf zorgt ervoor dat banden op een goede manier hergebruikt worden. Ze kunnen er bijvoorbeeld van allerlei soorten rubberen tegels van maken. Dit is de meest duurzame manier van het omgaan met uw oude autobanden

 

Wanneer zijn mijn banden versleten?

De meeste banden hebben een slijtage-indicator in de groeven. Als deze indicator gelijk is met het profiel, dan is uw band versleten. De wettelijke minimale diepte van de groeven is 1,6mm. U kunt dit natuurlijk ook met uw eigen meetapparatuur controleren. Het is aan te raden om niet tot die 1,6mm diepte te wachten en al iets eerder uw banden te vervangen. Voor winterbanden gelden ook andere normen. Die worden bij een groefdikte van minder dan 4mm al minder veilig.

 

Abnormale slijtage

Het komt vaak voor dat uw banden niet gelijk slijten. Dat komt bijvoorbeeld door bijvoorbeeld slecht uitgelijnde wielen of problemen met de wielophanging. Controleer daarom of uw banden regelmatig slijten en kijk of er banden zijn die abnormale slijtage vertonen. Het is zonde om op deze manier een of meer van uw banden te vroeg te verslijten. Het ongelijk slijten van banden kan nooit helemaal voorkomen worden. Wilt u de verschillen tot echt een minimum beperken, dan kunt u uw banden het beste regelmatig van plek laten wisselen.

 

Veroudering

Ondanks dat uw banden nog genoeg diepte in de groeven hebben, kunnen ze toch verouderd zijn.  Banden hebben geen standaard houdbaarheidsdatum, omdat elke band op een andere manier  blootgesteld wordt aan de elementen. Controleer daarom regelmatig uw banden op vervormingen en scheuren in het loopvlak en de hiel. Als uw band deze tekenen van ouderdom vertoont, is het noodzakelijk ze te vervangen. De barsten en vervormingen zorgen namelijk voor een verlies aan grip en dus verminderde veiligheid. Het is aan te bevelen bij een gebruik van vijf jaar en langer de controle op uw banden te intensiveren. Banden die ouder zijn dan tien jaar oud dienen hoe dan ook vervangen te worden, ook als ze geen veroudering vertonen en nog niet tot de indicator zijn versleten.

 

Lekke band

Het is logisch dat u niet verder kunt rijden met een lekke band. Verwissel uw wiel bij een lekke band met een reservewiel en laat een specialist bekijken of uw band nog te repareren valt. Deze specialisten kunnen kleine gaatjes nog wel repareren, maar bij grote scheuren moet u uw band toch echt vervangen.

 

Beschadiging

Uw banden kunnen op verschillende manieren beschadigen zonder daarbij volledig lek te raken. Denk daarbij aan een stoeprand, een scherp voorwerp op de weg en ga zo maar door. Als u constateert dat uw band grondig beschadigt is, is het raadzaam een bandenspecialist naar de band te laten kijken. Alleen zij kunnen een goed advies geven of het verstandig is de band te laten zitten of te vervangen.

Geplaatst in Veelgestelde vragen en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *